Joke Gabel (1948, Amsterdam) maakt sinds 2004 keramiek-fantasiefiguren.

Joke’s creaties zijn vaak mens- en dierfiguren met een vrolijke uitstraling. Daarnaast maakt zij grotere werken zoals torens, kastelen en boomachtige vormen. Veel van haar creaties bevatten minutieus aangebrachte details, waardoor er bij het bekijken veel is te ontdekken. De uiteindelijke vorm en voorstelling is een mengsel van herinnering en en een rijke fantasie. Hiermee gunt zij de toeschouwer als het ware een blik in haar eigen sprookjeswereld waar je het kind in jezelf weer kunt terugvinden. Dit heeft het verrassende effect dat norsig kijkende toeschouwers die op een kunstmarkt de kraam van Joke passeren veranderen in vrolijk glimlachende mensen. Dit werkt voor haar heel inspirerend.

Joke leerde de techniek van het handvormen en glazuren in verschillende workshops en cursussen bij onder andere Brigitte Majoor (handvormen), Elize van der Werff (handvormen en glazuren) en Netty Janssens (kwastglazuur en kleurdecoratie). Daarna heeft zij zich zelf verder ontwikkeld en experimenteert ze veel met combinaties van verschillende kleuren glazuur en verschillende kleuren klei.

Met ingang van 2007 is zij haar werk gaan tentoonstellen op verschillende kunstmarkten in Nederland, onder andere in Amersfoort, Bergen (NH), De Bilt, Bilthoven, Hoorn, Meppel en Zeist. Ook exposeerde zij in het St. Elizabeth Verpleeg- en Gasthuis in Amersfoort, het gemeentehuis van Eemnes (BEL-Art expositie) en Verpleeghotel Bovenwegen in Zeist. In september 2018 nam zij voor de zesde keer deel aan “Een Dijk van Kunst en Cultuur”, de tweejaarlijkse kunstroute van Eemnes.

Joke is klein begonnen en dat had een heel praktische oorzaak: de eerste keramiekoven die ze kocht (bij de kringloop) had een inhoud van slechts 13 liter. Ook had de oven geen automatische temperatuurregeling, maar slechts drie standen (heet, heter, heetst). Met behulp van een kookwekker en regelmatig aan de driestandenknop draaien kon er toch nog een soort stookschema worden gevolgd. Hierdoor leer je heel goed hoe het keramiek-bakproces moet verlopen. Met de huidige 70-liter oven gaat dit gelukkig veel makkelijker en zijn de afmetingen van de creaties ook ‘meegegroeid’.